Kommer behandlingen att hjälpa?

Nu är jag inlagd igen. Jag var i Åre en vecka och hoppades på att det skulle bli bättre efter det, men det blev det inte. När vi kom hem var det bara att vända i dörren och åka till psykiatri-akuten. Där fick jag vänta 6 timmar på läkarsamtal. Timmarna gick… Men till sist fick jag komma in till läkaren och jag fick berätta om allt och att situationen är ohållbar i längden. Jag ville bli inlagd!
Läkaren lyssnade verkligen på mig och hen skulle ringa sin bakjour och bolla lite fram och tillbaka.
Efter ett tag fick jag svaret nej. De ville inte lägga in mig utan de hade en långsiktig lösning istället – vilket förvisso är bra, men just då behövde jag en kortsiktig lösning. Jag började gråta. Till slut förstod läkaren och började sedan kolla på om det fanns plats på sjukhuset. Det fanns det, så denna gång blev jag inlagd.

Förra gången jag var inlagd frågade jag läkaren om det fanns möjlighet att jag kunde få ECT-behandling, alternativt något dropp en kan få som komplement till ECT-behandling. Läkaren sa nej den gången.

Denna gång frågade jag igen om jag kunde få ECT-behandling i ett desperat läge eftersom att jag känner att inget annat hjälper. Då ringde läkaren till narkosen och frågade om det var möjligt, narkosläkaren kom upp till avdelningen och ställde två frågor ”Kan du ligga på en brits?”, ”Har du blivit sövd någon gång?”
och jag sa ”ja jag har blivit sövd och det är inga problem för mig att ligga på en brits.”
Narkosläkaren sa direkt ”Då kör vi på onsdag.”

Jag gjorde min första behandling igår och en blir sövd under tiden. ECT står för (engelska electroconvulsive therapy, elektrokonvulsiv behandling), vilket innebär att en framkallar ett kort epileptiskt anfall för att påverka signalsubstanser i hjärnan. ECT kan ofta ge en snabbare och mera kraftfull effekt än antidepressiva läkemedel.

Jag är uppsatt på fyra behandlingar till att börja med och jag har tre kvar, sen ska läkaren tillsammans med mig utvärdera om jag behöver fler, eller om det är tillräckligt många.

Jag gör mina behandlingar på operation eftersom att de vill vara extra vaksamma för att jag redan har en hjärnskada sedan födseln.

Efter min behandling igår var jag väldigt trött så jag somnade två timmar och vaknade med världens huvudvärk (det är vanligt vid ECT.) Jag var trött hela dagen efter och vilade jättemycket. Med ECT kan en också få minnesförlust och det har jag känt av litegrann. Men jag hoppas att detta verkligen hjälper när ingenting annat hjälper.
Snälla håll tummarna för mig. Jag behöver stöttning!

3 Responses

 1. Maria skriver:

  Tänker på dig Johanna och håller tummarna allt jag kan! Kram

 2. Peter Larsson skriver:

  Hej Johanna!

  Synd att höra att du mår så dåligt – beklagar verkligen.

  Hoppas du hittar en väg till ett bättre mående.

  Dock är jag tveksam till ECT – många har fått allvarliga skador av denna behandling.

  Se gärna denna sida – http://www.elchocker.se

  Finns det inga alternativ?

  Lycka till vidare! Peter 🙂

 3. Daniel skriver:

  Oj, det här var bra.

  Går igenom en massa liknande saker. Har varit in och ut på psykakuten den senaste tiden. Ska läsa här. Känns bra att man inte är ensam. Krisen inom psykiatrin måste fram i det öppna.

  Har en blogg där jag skriver om min kamp. Men den är lösenordsskyddad eftersom det är känsliga saker jag berättar om. Vill du ha lösen så mejla.

  Hoppas på det bästa för dig!

Leave a Reply